NOS Nieuws

Bang voor spinnen? Deze zijn wel heel schattig en mooi

  • Jurgen Otto
    De maratus bubo
  • Jurgen Otto
    De Maratus vespa
  • Jurgen Otto
    De maratus Vultus
  • Jurgen Otto
    De maratus australis
  • Jurgen Otto
    De maratus lobatus

Ben je bang voor spinnen? Dan heb je vast nog nooit gehoord van de peacock spider, ook wel de pauwspin. Ze zijn maar drie tot vijf millimeter groot, maar vallen - zoals de naam al doet vermoeden - op door hun bijzondere kleuren. De Australische wetenschapper Jürgen Otto ontdekte onlangs zeven nieuwe soorten in het zuiden van Australië.

De nieuwe soorten waren al eerder ontdekt, maar pas eind vorige maand werd een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Peckhamia waarmee de nieuwe soorten wereldkundig werden gemaakt. Met de nieuwe soorten komt het aantal pauwspin-soorten nu op 48.

Pauwspinnen zijn piepklein; zo'n drie tot vijf millimeter

Otto maakte met zijn collega-spinnenspecialist David Knowles sinds 2008 verschillende reizen. Op hun laatste reis vorig jaar ontdekten ze twee nieuwe soorten. "Daar ben ik het meest enthousiast over", zegt Otto. "We noemden ze de Maratus bubo en de Maratus vespa. Ze zijn beide heel bijzonder."

De vormen op de rug van de Maratus bubo lijken op het gezicht van een uil met een oranje bek, oren en ogen. De rug van Maratus vespa doet je denken aan het gezicht van een wesp. "Vandaar dat we ze deze namen hebben gegeven", zegt de 'Peacockspiderman' tegen de NOS. Vespa is wesp in het Latijn en bubo verwijst naar een uilensoort.

Samen hebben Otto en Knowles inmiddels zo'n 29 soorten vastgelegd. Toch is iedere nieuwe soort weer een verrassing. "Je weet nooit precies hoe ze eruit gaan zien", zegt Otto. "Per soort verschillen ze in kleur en de manier waarop ze de paringsdans doen."

De pauwspin staat ook bekend om de bijzondere paringsdans. Om de vrouwtjes te imponeren zwaaien de mannetjes met hun sierlijk gekleurde lichaamsdeel, een pauwachtige waaier. Een prachtig gezicht, aldus de spinnenliefhebber. Hij hoopt dat mensen met zijn foto's anders gaan kijken naar spinnen.

"De meeste mensen zien spinnen als iets lelijks, engs en gevaarlijks. Ik wil laten zien dat ze vooral heel schattig en kleurrijk zijn", zegt Otto tegen ABC News. Volgens Otto vormt de spinnensoort geen enkele bedreiging voor de mens. "Mensen die bang zijn voor spinnen zullen deze spinnen zelfs leuk vinden. Hopelijk helpt dit om het beeld van spinnen te veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl